Vanaf Vancouver is het een uur naar de grens. Officieel heet de grensovergang Blaine, naar de grensplaats Blaine, maar dit is de grote grensovergang nabij Seattle. Dat betekent electronische borden ver vantevoren waarin de wachttijd op dat moment wordt aangegeven. Na een kleine 10 minuten is het mijn beurt om op te rijden op 1 van de 3 VS ingaande rijbanen, highway 101 is dan van vijf of zes rijbanen naar drie overgeschakeld. Als de vrouwelijke douanier mijn paspoort in handen heeft kijkt zij voor de zoveelste keer alsof zij haar ogen niet kan geloven. Zij roept iets in haar microfoon. Op dat moment worden de drie rijbanen afgesloten en loopt het voltallige douane en politie corps naar, rond, om en over de motor. Het lijkt wel een theekransje. Het gaat over vroeger, de oudere weten nog dat, de jongeren hebben foto’s van vaders of grootvaders op flatheads, maar allemaal staren ze met een mix van verwondering en ongeloof. Na een kleine 10 minuten komen de gemoederen tot bedaren en gaat de grens weer open. O ja het paspoort, in orde, papieren voor de motor worden verderop afgestempeld, eerste door de Canadese douane vanwege de uitgaande stempels en daarna de inkomende VS-stempels. Vanaf de highway kon ik niet bij de Canadese douane komen maar de officier van dienst wijst me de ‘binnendoor route’. Al met al, de zon schijnt en ik mag wensen dat iedere grensovergang zo soepel verloopt.
Archive for oktober, 2008
Highway 101
donderdag, oktober 23rd, 2008Vliegen in het donker
zaterdag, oktober 18th, 2008Om half zeven vrijdagavond bel ik Mary in San Francisco vanaf de benzinepomp in Santa Rosa. Die ochtend ben ik voor negen uur al op pad ondanks de dichte zeemist. Het is vanaf Crescent City nog 600 km naar San Francisco. Een lange rit maar ik zie er naar uit om Dan & Mary te zien. Vanaf Santa Rosa is het nog 100 km maar de zon gaat al bijna onder. Mijn voornemen was om niet in het donker te rijden. Ondanks dit voornemen zet ik door. Het is prima weer, de motor draait goed en ik wil graag. Na een klein half uurtje is het donker. De freeway 101 is onverlicht. Dan gebeurt het opnieuw deze roadtrip. Het waarschuwingslampje van de dynamo licht fel op. De accu wordt niet bijgeladen. De eerste afslag die ik tegenkom volg ik. Aan het eind van de afrit zet ik de motor stil en bekijk de bedrading. Niks opmerkelijks te zien of te voelen. Het is te donker. Als ik op mijn GPS kijk, duikt vanuit het niets een zwerver naast mij op. Hij murmelt van alles maar wil vooral handen schudden en zijn naam zeggen. Zijn maatje duikt vervolgens op en is nog gekker als nummer 1. Samen willen zij van alles maar ik wil niks en zij druipen af. Mijn ogen zijn inmiddels aan het donker gewend en ik zie ze een boom inkruipen…
Goodbye Alaska, Yukon & British Columbia
dinsdag, oktober 14th, 2008Het is niet alsof je iets voor het eerst ziet, alle soorten landschappen zijn al wel eens voorbij gekomen op reis door Europa. Het is de immense omvang, de ruimte, de bijna oneindigheid die het echte Noorden uniek maakt. Het ritme van je eigen snelheid bepaalt niet meer het tempo waarmee de landschappen aan je voorbij trekken. Aanpassen of wegwezen, love it or leave it, ontsnappen is niet mogelijk. Alle regen en kou konden me er niet van weerhouden om hier door heen te trekken. Door de enorme uitgestrektheid van Alaska is het raar om de enorme pijplijn die olie transporteert van Prudhoe Bay (uiterste Noorden) naar Valdez (ijsvrije haven) diverse keren te passeren. Je kunt de bovengrondse pijplijn niet missen, vooral rondom Fairbanks. Een gigantische pijp met een doorsnee van bijna twee meter, om de zoveel kilometer enorme transformatoren om de olie in de pijp op temperatuur te houden. Een aanslag op het landschap dat is zeker deze pijp die zich door bochten wringt, over rivieren wordt geleid en als een slang in de verte over de bergen heen kruipt.
Flying U Ranch
zondag, oktober 12th, 2008Het is 1 uur zaterdagnacht als Grizman aanslaat. Ik heb hem binnen gelaten en ben als laatste naar bed gegaan. Binnen een paar seconden sta ik naast de deur en laat hem uit. Ik sta naast hem in de kou op de houten vloer voor de hut. Het vriest zeven graden. Opnieuw slaan de coyotes van dichtbij aan. Ik zie ze niet maar Grizman laat met een oergegrom en geblaf horen dat hij aanwezig is. De andere honden in de cabin blijven stil. Kennelijk heerst in de bergen een andere natuur waar ”stads”-honden stil van worden. De coyotes zijn uit op klein wild en zijn vooral in een troep gevaarlijk voor honden. Een enkele coyote lokt een onervaren hond mee en vervolgens maakt de troep het karwei af. Het geluid dat ze maken klinkt als een hoog gehuil. Grizman heeft waarschijnlijk zijn naam te maken aan het oergegrom dat hij voortbrengt en is zijn hele leven al op de ranch actief. De coyotes blijven herrie maken maar druipen langzaam af. Die nacht slaapt Grizman buiten. Eigenlijk slaapt hij altijd buiten maar hij was met mij meegekomen en bij de houtkachel zou ik zelf ook niet vandaan willen.
dinsdag, oktober 7th, 2008
Bright lighted skyscrapers around
the bridge to the Yale-blues nightlife,
an illuminated porcupine in the dark.
♠
The moon in the window
of mentally ill & homeless’ art exhibition,
Marriott’s big O artificial home sign
♠
Autumn downtown East Side bathes in all-day drizzle
comfort to be found in car & Starbucks
shelter for almost all.
♠